BASILIKA

Basilika

Tänk dig några skivor mozzarella, tomat, ringlad olivolja – toppat med färsk basilika. Få örter är så allsidiga som just basilika, som passar till allt från pizzan till peston. Förvandlar även de enklaste av rätter till tjusiga anrättningar med sina härligt frodiga blad.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Basilikans historia sträcker sig ända tillbaka till tiden för de gamla grekerna som använde örten flitigt. Basilika ska även ha vuxit runt Jesu grav efter uppståndelsen, därav det grekiska namnet basilikon som betyder kunglig. I Indien räknas basilikan som helig.

Kocken tipsar

Basilika är en lättanvänd ört som går att använda till det mesta. De aromatiska bladen passar utmärkt till ost- och pastarätter, sallader, dressingar och drinkar och ger en extra dimension till ljust kött, fågel och fisk. Den gör sig också perfekt i kalla rätter och som garnering. Använd basilikan så färsk som möjligt. Du tillsätter den mot slutet av matlagningen, annars kokar den sönder och tappar smak.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE