TIMJAN

Timjan

Denna väldoftande ört är en av våra mest mångsidiga och smakrika och kan med fördel användas för att få fram det bästa i vilt, lamm och biff – men även fiskrätter, såser, soppor och grytor. Timjan är även ljuvlig tillsammans med andra örter.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Förr trodde man att röken från timjan kunde fördriva råttor och ormar och bota hosta. Timjan sägs även lindra gasbildning i magen, vilket gjort den till en självskriven ingrediens i ärtsoppa och fransk löksoppa. Romarna kallade örten för thymus och strödde den på golvet som afrodisiakum.

Kocken tipsar

De aromatiska kvistarna av timjan passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine, soppor och grytor. Tillsammans med persilja och lagerblad utgör timjan en så kallad bouquet garni, helt enkelt en fransk örtmix. Timjan bör koka med i anrättningen, men går också bra att använda färsk som garnering.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE