MILJÖ

ALLT VI GÖR UTGÅR FRÅN

Smak, kvalitet & miljö

Vi bryr oss om vår omvärld och försöker på alla sätt vi kan belasta naturen så lite som möjligt. Vi odlar ekologiskt för att värna om både smaken och miljön, vi väljer lokalt framför långa transporter och vi jobbar mot målet att bli helt plastfria.

Hållbara smakupplevelser

Vårt ansvar gentemot våra kunder är att ta fram ekologiskt odlade kryddor och sallater av högsta kvalitet – som samtidigt är hållbara. Vi jobbar ständigt för att hitta smarta lösningar ur såväl ett ekonomiskt som socialt och miljömässigt perspektiv.

Vår största miljöutmaning ligger i att framställa ekologiska produkter med minsta möjliga klimatpåverkan på ett kostnadseffektivt sätt. Vi har kommit en bra bit på vägen, och steg för steg flyttar vi fram våra positioner mot en ännu mer hållbar och klimatsmart produktion.

Ekologisk odling

Vi odlar ekologiskt för att vi vet att det ger oss de bästa produkterna smakmässigt och vi bryr oss om vår omvärld och vår miljö. I en ekologisk miljö behöver plantorna kämpa för näringen och för sin existens, vilket gör att de växer långsammare och får en högre nivå av eteriska oljor i bladen.

De eteriska oljorna ger våra örter en fylligare smak och starkare färg. Den ekologiska odlingen innebär dessutom att plantorna får låga nivåer av nitrat i bladen, vilket ger mer smak och en starkare bladstruktur.

Vad gör vi inom hållbarhet och miljö?

Ekoplugg

Idag odlar vi våra största volymer i ”ekoplugg” istället för plastkruka. Med en unik odlingsteknik hålls jorden samman av ett tunt pappersmembran som förmultnar i takt med plantans egen rotutveckling. Detta tycker vi är bra, och vår resa fortsätter mot en 100% krukfri odling. För dig som konsument innebär det mindre plast, och lättare sopsortering.

Ekoplugg istället för plastkruka.

Ekoplugg istället för plastkruka.
Minskat matsvinn med flowpack

Samtliga våra örter finns även tillgängliga som skurna i ”flowpack”. De innehåller alltid en hel örtplanta per förpackning och med sin smidiga kylförvaring och långa hållbarhet varar den länge såväl i butik som hemma i din egen kyl. Flowpack är marknadens mest plastreducerade förpackning för skurna örter.

Vår flowpack innehåller alltid en hel örtplanta per förpackning

Ett aktivt miljötänk

Vi utvecklar kontinuerligt produkter för att optimera logistikflödet och minska spill. Miljötänket är viktigt för oss och vi jobbar aktivt mot att minimera användningen av plast i vår produktion för att nå målet att vara helt plastfria.

Största delen i vår produktion ska vara komposterbar och vi följer ständigt ny materialutveckling. Vi uppfyller alltid nationella och internationella krav på ekologisk produktion, till exempel standarder som KRAV, IP Sigill och GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices).

Hållbar energianvändning

För att kunna begränsa sin klimatpåverkan gäller det att använda energi effektivt och förnuftigt. Spisa håller därför högsta fokus på förnybara energikällor och vi fortsätter att isolera våra växthus för att minimera energiåtgången.

Vi älskar det lokala

För oss är det naturligt att det som odlas i Sverige får avnjutas här, och det som odlas i våra växthus runt om i Europa får avnjutas i dess närhet. På så vis håller vi både nere långa transporter och besparar våra örter och sallater tröttsamma resor runt om i Europa. Det tycker vi är både klimatsmart och kvalitetssäkert.

Tips till dig med gröna fingrar

Då ekopluggen tillåter en friare rotutveckling, är de flesta av våra örter perfekta att plantera om. Så testa dig fram och låt den härliga grönskan få spira på nytt i köket. Bra för miljön och ljuvligt för sinnet. Lycka till!

Odling utan bekämpningsmedel

Att hålla miljön runt våra plantor ren är en nyckelfaktor för att lyckas med odling. Istället för kemiska bekämpningsmedel tar vi hjälp av naturens egna resurser och använder biologisk näring som är en del av kretsloppet. Dessutom använder vi nyttodjur som äter upp skadedjuren. Lika effektivt som bekämpningsmedel – men mycket bättre för miljön.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE