MEJRAM

Mejram

Vad är väl torsdagsärtorna utan mejram? Oreganons karaktäristiska släkting är omistlig i ärtsoppa och korv och passar även utmärkt till vilt, fisk och kyckling samt på italienskt vis i rätter med tomat och vitlök.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Mejram, som betyder ”bergets prydnad”, innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja och har historiskt använts som krydda, till brudkransar och vid antika gravar. Redan på romartiden var mejram en krydda i olivolja och vin. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Ett avkok på mejram lär lindra magont och motverka illamående. Sägnen säger att Afrodite skapade växten som en symbol för lyckan och i klassisk tid användes den också till att binda kransar åt nygifta brudpar.

Kocken tipsar

Mejram passar bra till mustiga köttgrytor, fisk, kyckling, soppa och grönsaksrätter. Stjälkarna på mejram är fina, lägg gärna hela buketten på skärbrädan och hacka både blad och stjälkar med en vass kniv. Kombinera gärna mejram med något syrligt som lime, apelsin eller äpple. Du tillsätter mejram under de fem sista minuterna av tillagningen.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE