OREGANO

Oregano

Känn doften av Italien i denna mångfacetterade krydda som är oumbärlig på pizza, i tomatsås och bolognesesås. Oregano har en kraftfull och intensiv smak som ger en extra skjuts till tomat, ost, bönor och rotfrukter.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Oregano var populär redan i antiken Grekland och i det forna som krydda till fisk, kött, grönsaker och vin. Bland de gamla grekerna och romarna symboliserade oreganon lycka och namnet oregano betyder faktiskt bergslycka. Av den anledningen fick brudpar i det antika Grekland och Romarriket ofta bära en krans av just oregano.

Kocken tipsar

Oregano har en kraftig och pepprig arom och används mycket i medelhavsmatlagning. Kombinera gärna oregano med basilika, kapris och oliver. I mexikansk matlagning passar oreganon utmärkt ihop med chili. I kokta anrättningar bör du tillsätta oregano strax före servering för att behålla alla smakämnen.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE