DILL

Dill

Dra in doften av ett knippe dill och väck minnen av kräftskivor, midsommarfirande och ångande nykokt färskpotatis till liv. Få örter associerar svensk sommar som den intensiva doften av dill. Denna krydda passar utmärkt till skaldjur, i soppor, sallader och såser och är flitigt använd i hela Europa och Mellanöstern.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Dill är släkt med persilja, koriander, och körvel och har sitt ursprung i södra Europa. Historiskt har dillen använts flitigt som både medicinal- och kryddväxt och ansågs bland annat ge god sömn. Namnet tros komma från det fornnordiska eller anglosaxiska ordet dylle som betyder just vagga till sömns.

Kocken tipsar

Dill är en vanlig krydda i många länder, och inte bara i det svenska köket. I det persiska köket hittar du den ofta i ägg- och grönsaksrätter och i Egypten blandar man gärna dill med persilja. I Sverige har vi klassiker som dillkött och dillkokt färskpotatis. Dill går särskilt bra ihop med kyckling, lamm- och kalvkött och förhöjer smaken i potatisrätter som kokt potatis, potatismos och potatissallader. Kombinera gärna dillen med citron och gräslök och smaksätt kalla såser med den eller mixa dill tillsammans med en neutral olja för att få ut mer smak.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE