ROSMARIN

Rosmarin

Aromatiska, tallbarrliknande blad med en doft av pinjeskog och kåda. Att laga mat med rosmarin är en dröm för alla sinnen, och denna Medelhavskrydda får ge smak åt allt från lamm, kyckling och vilt till rotfrukter och ugnsrostad potatis.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Rosmarin kommer från latinets ros marinus som betyder havets dagg. Örten lär vara bra för minnet och kallades förr för det goda minnets ört. Grekiska forskare bar ofta en krans av just rosmarin kring huvudet för att hjälpa minnet vid examination. Örten odlades av både egyptierna och grekerna och den hållbara doften gjorde att att man förknippade örten med varaktighet, trohet och vänskap.

Kocken tipsar

Använd rosmarin sparsamt för att ge fin smak åt rökt och fet mat. Du kan med fördel kombinera rosmarin med citron, vitlök, oliver och salvia. En kvist rosmarin i en flaska vinäger blir en perfekt smaksättare. Rosmarin ger också en härlig doft på grillglöden. Det går bra att låta rosmarin koka med i anrättningar, eftersom den behåller sin smak och arom bra.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE