MYNTA

Mynta

Få örter associerar sommar som mynta. Tänk dig en läskande mojito, en fräsch vattenmelonsallad eller syrlig limepaj – ackompanjerad av myntans aromatiska friskhet. Mynta hjälper även till att vässa rätter från Mellanöstern och det nordafrikanska och libanesiska köket.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Myntans ursprung är Asien och Medelhavsområdet. Genom historien har mynta gjort sig känd för sina många fördelar i köket och inom medicinen. Grekerna ska ha använt den för att rengöra sina bankettbord och lagt den i badet för att stimulera kroppen. Romarna ska ha använt den i såser och för att främja matsmältningen och en fräsch andedräkt. Medeltida munkar lär ha använt myntan både för de kulinariska och medicinska egenskaperna. I många kulturer symboliserade myntan gästfrihet och erbjöds som en vänskaplig invit till gästerna och man dekorerade ofta och gärna med mynta vid festliga tillfällen.

Kocken tipsar

Myntan utvecklar sin friska smak tillsammans med socker och passar därför utmärkt i desserter och fruktsallader. Men mynta är en ört med många goda användningsområden och en stor ingrediens i det Nordafrikanska köket och i Mellanöstern. Krydda med fördel lammkött, sallader, såser, dressingar, gelé, te och kalla drycker med mynta.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE