FRANSK DRAGON

Fransk dragon

Denna franska klassiker är en kulinarisk ört som fungerar utmärkt i smaksättning av allt från fisk, kyckling och skaldjur till potatis- och äggrätter. Det är även dragon som ger béarnaisesåsen dess karakteristiska smak, där den både används färsk och i en dragonvinäger.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Dragon är släkt med malört och har en kraftig smak som påminner om körvel och anis. Ursprunget är södra Europa. Förutom som favorit i det franska köket, har dragon historiskt haft en lång rad användningsområden bland annat som aptitökande, matsmältningsbefrämjande och ha förmågan att förhindra sura uppstötningar. De arabiska läkarna uppskattade dragonen och ansåg att den var verksam mot pest. Namnet kommer från engelskans dragon som i drake och från tron om att dragonört kunde skrämma bort ormar och drakar och läka ormbett.

Kocken tipsar

Dragon använder du med fördel i sallader, såser eller som garnering. Tillsammans med gräslök och dill ger dragon spänning åt gräddfil, yoghurt, créme fraiche- eller majonnäsbaserade såser. Den förhöjer också smaken på fisk, skaldjur och kyckling. Dragon är känd för sin anisliknande doft och smak, vilket lätt kan överskugga andra smaker. Krydda därför med måtta. I rätt mängd blir dragonen suverän. Tillsätt dragon mot slutet av matlagningen för att få maximal smak och undvika att den bittra smaken kommer fram.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE