GRÄSLÖK

Gräslök

Sillens och färskpotatisens ständiga följeslagare som kan strösslas vackert över det mesta. Gräslöken är med sin friska löksmak och härligt somriga arom en god färgklick i allt från kalla såser och sallader till soppor, stuvningar och äggrätter.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Gräslöken är en kulturväxt med anor som finns omskriven redan i flera tusen år gamla kinesiska skrifter. Till Sverige kom gräslöken någon gång på 1100-talet. Gräslök växer vild i Europa, Asien och Nordamerika och är en klassiker i vårt svenska kök, inte minst till midsommarsillen.

Kocken tipsar

Kombinera gärna gräslök med mangold eller spenat. Hacka eller skär gräslöken med en vass kniv eller sax och tillsätt sist av allt i varma såser och rätter. Kokar gräslöken med för länge tappar den både färg och smak.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE