KÖRVEL

Körvel

Finstämd och elegant i smaken har körvel seglat upp som kockarnas favoritkrydda. Med en svag men distinkt ton av anis och sötma skapar den en välsmakande trio tillsammans med rotsaker och citron. Körvel är en frisk smaksättare i allt från fisk, skaldjur och kyckling till dressingar och såser.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Körvel är släkt med dill, persilja och koriander. Ursprunget är östra delen av medelhavsområdet. Under antiken tog romarna med sig kryddan till flera av Europas länder. Intressant nog har körveln nästan ingen historien som en medicinalväxt. Kanske på grund av den fina doften och smaken. Människor genom historien verkar i alla fall ha ignorerat körveln till förmån för andra örter.

Kocken tipsar

Kombinationen körvel, rotsaker och citron är lysande. Du kan också vända ner en driva av de späda körvelbladen i en enkel tomatsallad för att förhöja smaken. Tillsammans med persilja, gräslök och dragon ingår körvel i den klassiska franska kryddblandningen fines herbes. Körveln är känslig och bör tillsättas sent i matlagningen för att inte förlora smak, helst precis innan du serverar maten.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE