KORIANDER

Koriander

Taco, ceviche, pad thai, tikka masala – koriander lyfter rätterna till nya dimensioner. Världens mest använda bladkrydda är både älskad, hatad och en aning missförstådd. Koriander har en säregen och frisk smak som kompletterar det kryddiga och starka och ger karaktär åt hela matupplevelsen.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Koriander benämns ibland cilantro och kinesisk persilja och den är en släkting till bland annat just persiljan, men även till dill och körvel. Bladen påminner också om bladpersiljans blad, men där slutar också likheterna. De gamla romarna och grekerna använde koriander i tron att den stimulerade och främjade matsmältningen. Den lär också ha använts som afrodisiakum.

Kocken tipsar

Koriander ingår i de flesta av världens stora kök och ger profil åt både bland annat Thailands ”Tom Kha”, Mexikos ”Pico de Gallo” och ”Ceviche” och Indiens vegetariska rätter ”Dahl” och ”Aloo Gobi”. I det asiatiska köket kombinerar man gärna koriander med ingefära och chili. I det sydamerikanska och det mexikanska köket är koriandern en av de vanligaste kryddorna i allt från salsor till röror. Koriander är gott till grönsaker, fisk och kyckling och passar bra tillsammans med vitlök, honung och yoghurt. Du tillsätter koriander mot slutet av matlagningen, kokar den med för länge i en anrättning tappar den både färg och smak.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE