SALVIA

Salvia

Salvia är skönheten i örtagården med sina vackra silverludna blad, och en ständig favorit i det italienska köket. Med sin kryddiga, aromatiska smak sätter den tonen i klassiska rätter som lasagne, saltimbocca och osso bucco. Låt salvia blanda sig med smör och citron och en smaksensation uppstår.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Salvia är en av våra äldsta medicinalväxter och har genom historien varit vida känd som läkeväxt för att kunna bota de flesta krämpor. Till och med namnet antyder detta och betyder göra frisk eller bota. Salvian har faktiskt också en dokumenterat antiseptisk och svampdödande inverkan.

Kocken tipsar

Salvia gör sig särskilt bra i feta rätter och dämpar den feta smaken i fläskkött, gås, anka och fet fisk och gör sig därför väldigt bra i robusta rätter med mycket fett. Kombinera gärna salvia med citron och smör och servera till färsk pasta.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE