PERSILJA

Persilja

Persilja är världskryddan som har en självklar plats i svensk husmanskost. Lika nyttig som utsökt tronar den på sommarens färskpotatissallad, i köttsoppan eller strömmingslådan. Dessutom är den vacker som garnering med sina djupt gröna, krusiga blad.

Skötselråd

Förvara

Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.

Vattna

Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.

Skörda

Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.

Historik

Persiljan är släkt med dill, koriander och körvel, och den har en lång historia som krydda och medicinalväxt som sträcker sig minst 2000 år tillbaka i tiden. I det gamla Grekland ska persilja ha varit en symbol för sorg, medan romarna ska ha använt persilja för att bli starka och lindra baksmälla. Huruvida det stämmer eller inte lämnar vi osagt, men sant är i alla fall att persilja är en riktig nyttoört full av vitaminer och mineraler.

Kocken tipsar

Persilja är god tillsammans med morot, lök och selleri och passar särskilt bra i soppor och grytor. Till strömmingsflundran är den given och en klassiker i örtsmöret, då den fungerar bra tillsammans med andra örter. Persilja har dessutom ryktet om sig att neutralisera vitlökslukt. Du tillsätter persiljan sent i matlagningen, eftersom den tappar smak om du tillagar den för länge.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE