CITRONMELISS
Citronmeliss
Doften av citronmeliss, eller det mer poetiska namnet hjärtansfröjd, som sprider sig i köket eller i kryddträdgården är inget mindre än en sinnlig upplevelse. För att inte tala om smaken – aromatisk och fräsch med toner av mild citron som förhöjer allt från desserter och sommardrycker till omeletter, sallader och såser.
Skötselråd
Förvara
Förvara våra örter på en ljus plats i köket. Sorterna Koriander, Dill, Persilja , Gräslök och Bladpersilja mår bäst i kylskåpet. Det gör även våra Sallater . Sallaten kan ställas i ett glas med vatten inne i kylen och så plockar du det du vill ha. Köper du våra Flowpack så kan alla sorter med fördel förvaras i kylskåp.
Vattna
Dina örter mår bäst av en fuktig; inte våt jord. Vattna underifrån så att rötterna med egen kraft får suga upp det vatten de behöver. Ställ gärna på ljus plats men var lite försiktig med att ställa allt för nära ett varmt element.
Skörda
Väljer du att klippa bort bladmassan från torven för att kompostera torven kan du förvara den avklippta bladmassan i kylskåp i en burk med lock. Den håller sig då fräsch i flera dagar. Dill och Koriander är sorter med en känsligare bladmassa och bör därför användas relativt snart efter att du köpt hem dem.
Historik
Citronmeliss är också känd under namnet hjärtans fröjd och ansågs förr vara stärkande för just hjärtat. Tittar du på bladen förstår du varför, de ser nämligen ut som små gröna hjärtan.
Kocken tipsar
Citronmeliss passar i desserter, drycker, omeletter, sallader och såser och ger en god fräschör till fisk och kyckling. Frys in bladen från citronmeliss i iskuber och servera i drinken. Du tillsätter citronmelissens blad precis då maten är klar, annars tappar de sin smak.
SPISA SMAKER AB
VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP
TEL +46 422 27 150
ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00