Glödkolsbakade rotsaker med örtsås 2.0

feb 7, 2023 | Vilda Kocken

Denna rätt kan användas som ett perfekt komplement till kött, fisk eller en kycklingrätt.
Rotsakerna kan bakas på en glödbädd men går även att grilla på gasol eller bakas i ugn.
Använd dina favoritrotsaker och tänk på att de skall ha skalet kvar. Det funkar även med exempelvis hel spetskål eller rödkål.

Ingredienser:
1 butternutpumpa
1 kålrot
1 medelstor rotselleri
1 kålrabbi
150 g skirat smör
Flingsalt och några varv med pepparkvarnen

Gör så här:
Gör en rejäl kolbädd och placera rotsakerna på den glödande kolen. Täck med glöd eller gräv ner dem i kolbädden. Rotera grönsakerna ofta så att temperaturen blir jämn runt om. Beroende på hur varm kolbädden är kan det ta mellan 1-2 timmar. Eller baka i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme beroende på tjockleken på grönsakerna. Du vet att rotsakerna är klara när du hör ett ihåligt ljud när du knackar på dem. De tappar ofta ca 50% av vikten under tillagningen. Skär upp grönsakerna och ringla över smöret. Servera med den goda örtsåsen.

Örtsås 2.0

Använd dina favoritörter, har du bara en ört hemma så funkar det fint också. Denna sås är lite avancerad och kan skära sig om du har otur. Men se till att du inte stormkokar den eller att du har kylskåpskall créme fraîche i. Om den skär sig, kyl då ner såsen och vispa upp den med några droppar varmt vatten i en assistent. Grunden till detta recept är egentligen en klassisk smörsås.

Ingredienser:
1 st bananschalottenlök
1 kruka SPISA Basilika
1 kruka SPISA Persilja
1 kruka SPISA Koriander
1 msk vit balsamico
2 dl torrt vitt vin
1 dl creme fraiche eller smetana
200 gr smör
Saft från en 1/2 citron
1 krm salt
Några varv med vitpepparkvarnen

Gör så här:
Börja med att skala och hacka schalottenlöken fint. Ha ner lök, vinäger och det vita vinet i en kastrull och koka ner vätskan till hälften. Tillsätt creme fraichen och rör då och då på medelvärme tills det kokat ihop. Tärna smöret, klicka i och vispa kraftigt. Ta av från plattan och smaka av med salt, vitpeppar samt citronsaft.

Det här receptet är skapat i samarbete med Vilda Kocken.

Följ oss för de senaste recepten.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE