4-6 personer
Gulbetor och polkabetor tycker jag passar bäst tunt skivade och råa, picklade eller som i detta recept lätt gravade.
Polkabetan är fantastisk vacker, men tyvärr försvinner färgerna fort om du kokar den. Rostad i ugnen så behåller du färgen lite bättre. Gulbetan är grym att mixa tillsammans med spenat, ingefära och äpple till en vitaminshot.
Gravningen
3-4 betor
1 msk salt
1 msk socker
1/2 silverlök
1 tsk dillfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk senapsfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 kruka SPISA dill
Tillbehör
1 honungsmelon
2 msk rostade sesamfrön
100 g blåmögelost
1/2 kruka SPISA basilika
Gör så här:
Börja med att rosta dillfrön, senapsfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna på medeltemperatur. Rör om och skaka pannan hela tiden då det bränner vid lätt.
Skala och skiva betorna tunt. Använd gärna en mandolin. Lägg ut på en plåt eller en skärbräda.
Blanda sockret, saltet och de rostade kryddorna i en mixer. Strö ut över betorna på båda sidor. Låt ligga i 30 minuter.
Torka av betorna lätt och placera på en tallrik, skär ur melonen och tärna melonköttet i 2-3 cm tjocka bitar och placera på betorna.
Riv på basilika och dill och smula över osten och strö på sesamfrön och pumpafrön. En riktig smakupplevelse!
Tips! Betorna kan förvaras i kylskåpet i 2-3 dagar.