Helt klart en av mina favorit rotsaker! En riktig smakexplosion.
Kålrabbi kan du med lätthet äta rå och jag älskar att grava den precis på samma sätt som du gravar en lax. Bara med lite mindre gravmix.
Denna rätt är ju egentligen ingen rätt utan en sås. Grunden är en BBQ sås men du kan helt klart använda denna året om.
Den funkar bra till kryddiga ostar, kallskurna charkuterier men också till en grillad ryggbiff.
Ingredienser
200g kålrabbi
2 dl muscovadosocker
2 msk skirat smör
1 kruka SPISA koriander
1 kruka SPISA körvel
2 dl vatten
1 msk rökt paprika
1 tsk liquid smoke
1/2 tsk salt
1 st apelsinskal (zest)
1 msk ättika
Salt och peppar
Gör så här:
Finhacka örterna. Skala och tärna kålrabbin fint. Fräs kålrabbin lätt i smöret och tillsätt sockret, låt det smälta. Karamellisera sockret på medeltemperatur.
Tillsätt den rökta paprikan, apelsinzest, koriander, körvel, salt, ättikan och vattnet.
Låt såsen sjuda sakta tills den har en rinnande konsistens och kålrabbin skall börja falla sönder.
För extra smak kan du lägga i en glödande kolbit och låta den ligga i 2-5 minuter beroende på hur mycket ”kolsmak” du vill ha.
Mixa allting med en stavmixer och smaka av med lite salt och peppar.
Tips! Bladen och stammen på kålrabbin funkar utmärkt i sallader eller att koka eller i en wok. Har du en färsk nyskördad kålrabbi så behöver du inte skala den.