4 personer
Majrova är en lite bortglömd men fantastisk rotfrukt som man kan använda till tusen och åter tusen olika rätter.
Riv den, ha den i sallader eller i kalla såser, skiva den tunt på en fin mandolin och lägg den i en härlig aromatisk picklingslag.
I detta recept skall jag göra en vegetarisk lasagne och istället för lasagneplattor skall jag använda mig av tunt skivad majrova.
Ingredienser
300 g majrova
400 g sojafärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
100 g bifftomater
1 dl SPISA oregano
1 dl SPISA basilika
3 msk skirat smör
2 tsk salt
2 krm trippelpeppar
5 dl créme fraîche
2 dl riven västerbottensost
Gör så här:
Börja med att slå på ugnen på 180°.
Finhacka lök, vitlök och örter . Fräs löken i det skirade smöret, tillsätt tomatpuré, farinsocker och oregano.
Tillsätt sojafärsen och bryn den lätt på medeltemperatur tills den fått lite färg. Ett tips är att använda ballongvisp för att få bort alla klumpar.
Salta och peppra och dra ner värmen, låt den stå i några minuter.
Skiva majrovan tunt. Börja med att lägga ett par matskedar créme fraîche så att det täcker botten av en ugnsfast form. Varva majrova, färs, tomat och basilika i 3 lager. Täck lasagnen med creme fraiche och den rivna osten. Baka i ugnen i 30-40 minuter. Låt den vila ett par minuter innan servering. Garnera gärna med de fina bladen från majrovan eller lite färska örter.
Ta till vara på hela råvaran! Spara de fina bladen på majrovan som kan användas i sallad eller garnera med. Stammen brukar jag koka i saltat vatten och sedan äta dem som sparris. Mycket gott att snabbt slänga på grillen.