En hummus baserad på bakad majrova som enkelt kan bytas ut mot nästan vilken rotsak som helst; palsternacka, morot eller kålrot. I just den här varianten på hummus används smetana.
Ingredienser:
250 g majrova
100g kokta kikärtor
1 klyfta vitlök
1 tsk malen spiskummin
1/2 kruka SPISA Persilja
1/2 kruka SPISA Koriander
Saft från 1/2 citron
2 msk tahinipasta (kan uteslutas)
4 msk fin olivolja
2 msk smetana
1 nypa flingsalt
1 msk vatten
1 tsk rökt paprikapulver
Gör så här:
Baka majrovan på en plåt i ugnen eller utomhus på en kolbädd “caveman style”. Räkna med ca 1 timme per 1 kg rotsak i ugnen. Dela därefter majrovan så att den ryms i en mixer. Mixa allt (utom smetana) till en slät massa. Avsluta med att vända ner några matskedar smetana.