4 personer
När jag jobbade i England på slutet av 1990-talet så sa man att kålroten kallades ‘swede’, förmodligen för att den kom till Storbritannien via Sverige. En fantastisk rot som borde få mer uppmärksamhet enligt mig. Jag använder den till allt från grytor, buljonger, stuvningar och mos.
Bladen är peppriga och jag brukar torka dem och använda som smaksättare.
Ingredienser
400 g kålrot
2 msk smör
2 st morötter
2 st mjöliga potatisar
1 gul lök
1/2 purjolök
5 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
1 dl tomatpuré
1 dl portvin
1 burk krossade tomater (ca 400g)
1/2 kruka färsk SPISA oregano
1/2 kruka färsk SPISA basilika
1/2 kruka färsk SPISA timjan
Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök och selleri. Skala och tärna morötter och potatis.
Fräs allting med lite smör i en kastrull. Skala och tärna kålroten i grova bitar. Lägg i kastrullen och täck med vatten. Tillsätt tomatpurén samt de krossade tomaterna. Låt sjuda i 60 minuter.
Reducera vätskan ner till hälften, blanda ner de finhackade örterna och purjolöken och låt stå ett par minuter till på låg värme.