Örtomelett med saltad picklad svamp och rättika

feb 7, 2023 | Vilda Kocken

En grym frukost, ett mellanmål, eller med dubbelt recept, en komplett middag som både är mättande och god. Funkar även bra som komplement till en kött- eller fiskrätt. Jag brukar tillaga denna rätt utomhus och då har jag med mig smeten färdigblandad i en termos.

Att pickla eller lägga in är ett av de vanligaste sätten att förlänga hållbarheten på mat. Därför är svampen och rättikan perfekta att ha med sig i en burk i ryggsäcken då de håller i ett par dagar utan problem. Receptet på picklad & saltad svamp och rättika hittar du lite längre ner på sidan. Testa gärna att pickla enbart färska örter. En riktigt härlig smaksättare.

Ingredienser:
6 medelstora ägg
2 msk grädde
1/2 dl hackade pumpafrön
1 msk smör
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 kruka SPISA Basilika
1 kruka SPISA Dill
1 dl riven parmesan
1 msk vätska från rättikan och svampen (kan uteslutas)

Gör så här:
Börja med att vispa samman ägg och mjölk. Hacka örterna och blanda ner i smeten med pumpafrön, salt och peppar. Stek omeletten i smör på medelvärme tills den går ihop. Rör försiktigt i omeletten några gånger under stekningen så att den inte sätter sig i botten av stekpannan. Riv över parmesan och bränn av toppen med en brännare eller gratinera den snabbt i ugnen. När denna rätten görs utomhus använder man lite kol eller en glödande vedklabb som läggs ovanpå. Toppa med avrunnen picklad svamp och rättika, samt garnera med örterna från picklingslagen.

Picklad & saltad rättika och svamp.

En ultimat smakhöjare som passar till en omelett, på din burgare eller till grillat i sommar.
I receptet används en saltsten men det funkar lika bra att lägga svampen och rättikan på grovsalt. Man kan med fördel smaksätta lagen med en mix av ”räddade” örter som man antingen haft i frysen eller torkat. Det går naturligtvis även utmärkt med färska.

Ingredienser:
4-5 cm rättika
150-200 g portabellosvamp
1 saltsten eller 1/2 dl grovsalt

Picklingslag:
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2-1 dl hackade ”räddade” örter och stammar

Gör så här:

Blanda lagen med de ”räddade” örterna i en kastrull och ställ på en varm platta. Dra ner värmen innan den börjar koka men se till så att sockret löser sig i vattnet.
Strimla sedan rättikan fint och skiva svampen tunt och låt ligga i 5-10 minuter på en saltsten eller i grovsalt på en plåt. När vätskan börjar tränga ut ur rättikan och svampen så vänd på dem och låt ligga ytterligare 5-10 minuter. Då har vätskan släppt ur rättikan och svampen och saltet hunnit tränga in i grönsakerna. Ta vara på vätskan och lägg svampen och rättikan i en sil. Pressa ut vätskan lätt med handen eller en sked. Lägg ner svampen och rättikan i lagen och låt stå ca 24 timmar före servering.

Det här receptet är skapat i samarbete med Vilda Kocken.

Följ oss för de senaste recepten.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE