Örtsalt och örtsocker

feb 7, 2023 | Vilda Kocken

Två smaksättare av rang som man kan göra på ”räddade” örter (med stjälk).
Tillsammans med socker eller salt blir örterna en smakexplosion. En helt underbar smaksättare som kommer att öppna upp dina sinnen.

Man kan tro att socker bara fungerar till desserter men det funkar utmärkt med lite sött till nästan alla rätter. Några nypor i såsen eller när du karamelliserar din kyckling på grillen. En balans av sötma, syra , sälta, umami och fett i dina rätter gör dig till hjälte för dina gäster.
När du väljer ut ditt salt så kan du på ett enkelt sätt säga: Havssalt till mat som kommer ur havet och bergssalt för mat som odlas eller bor i skogen. Vanligt socker kan bytas till rörsocker eller farinsocker om du vill experimentera lite.

Ingredienser:
3 dl havssalt eller 3 dl socker
1 kruka SPISA Basilika
1 kruka SPISA Dill
1 kruka SPISA Gräslök
1 kruka SPISA Oregano

Gör så här:
Skär örterna till mindre bitar. Mortla eller mixa dem till en jämn massa. Tillsätt salt eller socker som mortlas eller mixas ihop med örterna. Lägg upp socker/salt på en plåt eller en silikonmatta och låt torka antingen i ugnen på låg värme eller i rumstemperatur över natten. Tänk på att Timjan och rosmarin släpper ifrån sig mindre vätska än exempelvis basilika och dill. Förvara i en stängd burk så behålls smaken längre.

Det här receptet är skapat i samarbete med Vilda Kocken.

Följ oss för de senaste recepten.

SPISA SMAKER AB

VEDELÖVSVÄGEN 7, 253 53 PÅARP

TEL +46 422 27 150

ÖPPET HELGFRIA VARDAGAR KL 08.00 - 17.00

KONSUMENT@SPISA.SE