4 personer
Jag minns när jag började jobba på Park Avenue i Göteborg. Då fick man stå och pilla eller skala tiotals kilon av gröna vackra bondbönor. Det är sedan dess verkligen min favoritböna (trots allt).
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
100g cheddar ost
1/2 dl finhackade nässlor, går att byta ut till spenat eller ruccola
1 msk vatten
Fyllning
200 g riven västerbottensost
100g kokta bondbönor
3 ägg
1 kruka SPISA gräslök
1 kvist mejram
2 blad salvia
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten. Öppna skidan på bondbönorna och ta ut de små bönorna. Koka dem i saltat vatten i ca 5 min.
Häll av kokvattnet och skölj bönorna med kallt vatten. Nu är det dax för att ”pilla” fram den gröna bönan som sitter under det sega skalet som du enklast får upp med en skalkniv.
Sätt ugnen på 225°.
Hacka nässlorna och riv osten. Mixa sedan smör och mjöl i matberedare tillsammans med osten och nässlorna till en smulig massa.
Tillsätt sedan vattnet och bind ihop till en smidig deg. Gör gärna degen några timmar innan och förvara den i kylen.
Tryck ut pajdegen jämnt i en form, nagga degen i botten och ställ in i ugnen 10 minuter.
Hacka örterna fint, vispa ihop med ägg och grädde. Blanda ner bondbönorna och osten.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 25-30 minuter tills pajen stelnat.
Tips! Servera gärna med kolad kålrabbi bbq chutney (recept hittar du här).