En färgsprakande rätt med söta betor. Rött i flera nyanser tillsammans med olika konsistenser skapar en spännande smakupplevelse.
Jag har valt att skala rödbetorna före jag kokar dom vilket man inte egentligen brukar göra.
Detta för att jag vill få in så mycket smaker som möjligt i själva betan. Skalet kan sedan friteras och användas som en snygg garnityr. Själv friterar jag endast i talg eller kokosfett men olja fungerar lika bra.
Ingredienser:
4 medelstora betor
1 kg kokosfett eller talg
50 g riven hårdost, gärna parmesan
1/2 kruka SPISA basilika
1/2 kruka SPISA timjan
40 g babyspenat
50 g kapris
1 msk honung
1 tsk crema di balsamico
Salt och peppar
Buljong:
1 l vatten
1 lime
1 färsk hackad chili
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk örtsalt
Röd tryffelmayo:
1 1/2 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk tryffelolja
1 knippe SPISA persilja
1 tsk dijon
2 msk rödbetsspad
Gör såhär:
Börja med att hacka persiljan, blanda samtliga ingredienser i en skål och ställ i kylen och låt mogna.
Skala betorna. Spara skalet för fritering, lägg det i ljummet vatten för att rena från jord.
Fyll en kastrull med vatten, riv i limeskalet och pressa i saften.
Hacka chili, halva mängden av örterna och lägg i kastrullen tillsammans med grönsaksbuljong och örtsalt. Tillsätt i betorna och låt koka på medeltemperatur i ca 45-60 min tills betorna mjuknar.
Dela rödbetorna i klyftor, strö över resten av örterna.
Lägg rödbetsskalen på en handduk så att de får rinna av. Fritera de torra skalen i 5-6 minuter på 180°. När de är klara friterar du kaprisen i 4 minuter tills de är krispiga.
Lägg spenat och rödbetorna på ett fat. Toppa med de friterade rödbetsskalen och kaprisen. Klicka på såsen och toppa med den rivna osten, honung och crema di balsamico. Smaka av med salt & peppar och toppa med ett par basilikablad. Njut sedan av en härlig smakupplevelse i goda vänners lag!